Még két év után is azt veszem észre magamon folyamatosan, hogy az olaszokat és Olaszországot hozzánk hasonlítom... Annyi mindenben különböznek! Az ember nem is gondolná, hiszen nem a világ másik végén élnek, Itália "itt van hozzánk közel", még a történelmünkben is vannak összefonódások, és mégis. Közhely, hogy más a kultúránk, de mit kell ez alatt érteni, és hogyan nyilvánul meg? Mi az, ami hasonló és miért?

A kultúrára én úgy gondolok, mint valami alapra, amire aztán ráépül minden... azaz maga az Ember. A kultúránk, a szocializáció adja az alapot ahhoz, hogy kibontakozzon az egyén. Talán még jobban is meghatároz minket, mint a génjeink. Persze nagy szerepet játszik a család is, amelyben felnövünk, a szűkebb környezetünk, stb. De amiről én itt írni akarok, azok a kollektív, nagyobb léptékű közös vonások, szokások, berögződések.

Akkor is, ha "olaszokról" általánosságban nehéz beszélni, mert a kultúrájuk közel sem olyan egységes, mint a miénk. A történelem során a mai Olaszország egyes részei számos különböző államhoz tartoztak és eltérő történelmekkel bírnak: ebből adódóan különbözőek a szokásaik, nyelvük (!), konyhájuk, szóval különálló népcsoportokról beszélhetünk. Persze létezik az egységes olasz nemzettudat is, de nem olyan markáns, mint a magyarok esetében: ez nem meglepő, ha pl. arra gondolunk, hogy Olaszországot 1861-ben egységesítették és egyes adatok szerint (habár ez gyakran viták tárgya) ekkor a népesség 2%-a beszélte csak a standard olasz nyelvet, a többiek a dialektust. Úgyhogy nagy különbségek vannak az északiak és a déliek között is, de erről majd később bővebben.

Persze általánosítani sokszor csúnya dolog... Kivételek mindig akadnak, de azt se lehet tagadni, hogy közös tulajdonságaink igenis vannak, és mint ahogy a bejegyzés címe is mutatja, én megpróbálok nem ítélkezni afölött, amit tapasztalok, hanem csak leírni, hogy hozzánk képest ők milyenek. Mire jó ez? Azon kívül, hogy engem szórakoztat (:)), folyton arra jövök rá, hogy azáltal, hogy megismerem őket, jobban megértem azt is, hogy mi magyarok milyenek vagyunk, hiszen amíg az ember csak a saját kultúráját ismeri, addig sokszor nem is veszi észre azt, ami "adva van".

Talán másnak is érdekesek lehetnek ezek a nagy felfedezések, legalábbis remélem :)